Välja tapet

Nyans tillverkar tapeter av två olika material. Våra moderna tapeter trycks på QuickUp-material som går snabbt och enkelt att tapetsera då du bara limmar direkt på väggen. Våra äldre Nyans tapeter är gjorda av papper, som då tapetseras på ett traditionellt vis (limma på tapeten, låt svälla i 5 minuter). Vi rekommenderar alltid dig att välja din tapet efter färg, form, tycke och smak. Titta på våra tapeter, testa funktionen i vår tapetsera ett rum eller låt dig inspireras av våra inspirationsbilder till din kommande tapetsering.

Tapetåtgång

Nyans tapetrullar är 53 cm breda och 10 m långa. Vid en takhöjd på 2,40 m får du ut cirka 4 våder per rulle och cirka 3 våder om tapeten behöver mönsterpassas (en våd är stycket av tapeten från golv till tak och så bred som rullen är). Åtgång av tapet beror på väggens bredd och höjd, samt om rummet har dörrar eller fönster. Det alltid bra att beställa en rulle extra för att vara på den säkra sidan, då vi här presenterar en ungefärlig uträkning av tapetåtgången vid tapetseringen.

Räkneexempel: om rummet är 3×4 m blir omkretsen 14 m (3+3+4+4) och då behövs cirka 7 st rullar. Vid mönsterpassning (rak, förskjuten) får man räkna med fler rullar tapet.

Viktiga verktyg när du ska tapetsera

Vattenpass, lod eller sax i ett snöre – för raka och snygga uppsättningar
Blyertspenna – för anteckningar och passmärken på tapeter
Tumstock – så du håller måttet
Stålkantslinjal med skärklots – för att kunna skära rakt
Rätt tapetlim – (läs mer om detta nedan)
Roller/pensel – används till att lägga på lim på väggar, även ställen som är svårt att nå med roller
Tvättsvamp med rent vatten – används för att torka bort överflödigt lim på tapeterna
Tapetkniv med extra rakblad
Tapetverktyg (för utslätning av QuickUp-tapeter)
Tapetborste  – verktyg för att släta ut luftbubblor i tapeterna (för papperstapeter)
Stege/pall/stol
Tapetbord 
– lätt och smidig variant finns att köpa i wellpapp

nyans cover

Nyans Cover är en renoveringstapet och ett bra alternativ till bredspackling. De ger släta underlag för tapetsering och målning, snabbt och enkelt!

Underarbete

Underarbetet är ofta avgörande för hur ditt slutresultat kommer att bli. Beroende på vilken yta du ska tapetsera på skiljer sig det här steget en smula. Se dock alltid till att underlaget är jämnt och torrt innan du tapetserar. Riv bort all gammal och lös tapet. Slipa ner eller spackla gamla överlappande tapetskarvar och ojämnheter. För grövre ojämnheter, som t.ex. glasfiberväv rekommenderar vi dig att använda Nyans Cover – en renoveringstapet som ger dig ett slätt underlag inför tapetseringen. En annan viktig sak att tänka på är om du har ytor med starka kulörer och skiftningar hemma, då behöver det ibland grundmålas för att slippa risk för genomslag. Innan du sätter igång med din tapetsering finns det några andra saker du bör ha koll på, dels för att underlätta för dig själv men också för göra tapetseringen så rolig som möjligt:

1. Kolla att du har rätt verktyg hemma. Se lista ovan gällande tips om vilka verktyg du kan behöva
2. Bryt strömmen i rummet du ska tapetsera, skruva sedan loss kåpor kring eluttag och strömbrytare
3. Ta bort golvsocklar och lister. Använd något att bända med försiktigt för att ta ut listerna
4. Ta bort tavelkrokar och annat som sitter fast på väggarna. (Spackla igen eventuella hål.)
5. Kontrollera att batchnumret (trycknumret) är detsamma på samtliga rullar innan du öppnar dem