Tips för att underlätta din tapetsering
- Rätt verktyg underlättar för dig. Se till att du har tapetverktygen hemma innan du sätter igång tapetseringen för bästa resultatet.
- Fuska inte med underarbetet. Det ska vara jämnt och torrt innan du börjar tapetsera för att undvika ev bubblor, släpp mm.
- Limma jämnt på väggen så att undviker du luftblåsor. På rulletiketten finns bra information att ta del av.
- Ta dig tid. Tips är att tapetsera tillsammans med någon. Det är både enklare, roligare för dig och fyra ögon är alltid bättre än två.
- Byt rakblad ofta i tapetkniven. Det är viktigt att bladen är vassa, annars kan de trasa sönder tapeten och den blir förstörd.
- Om våden hamnat snett, lossa då på hela tapeten och börja om från början. Vrider du våden annars kan du töja din tapet.
- Spara olimmade tapetrullar. De kan du ha om tapeten behöver lagas. Spara även etiketten för eventuell komplettering.
Vanliga frågor vid tapetsering
Hur kommer det sig att skarven reser sig?
Troligen har det använts för lite lim vid tapetseringen. Tapetskarven har då hunnit torka innan tapeten har kommit på väggen.
Varför glider skarven isär?
Antingen har fel lim använts (rekommendation står på etiketten) eller så kan någon ha försökt att dra tapeten på plats (töjer den).
Varför blir det blåsor på tapeten?
Att det blir blåsor på tapeter, precis efter uppsättningen, är normalt och det brukar ta ungefär ett dygn innan blåsorna lagt sig. Är de kvar efter den tiden kan det finnas flera olika orsaker. Bland annat kan det bero på: rekommenderad liggtid har inte följts, limmet har torkat fläckvis under tapetseringen, underlaget suger långsamt vilket ger längre torktid, limmet löser upp underliggande tapetlager, temperaturen i rummet är för låg för att limmet ska kunna torka ordentligt, eller så är väggen för kall och fuktig.
Hur många rullar behöver jag?
Räkneexempel: om rummet är 3×4 m stort blir omkretsen 14 m (3+3+4+4) och då behövs cirka 7 st rullar. Vid mönsterpassning får man räkna med fler rullar tapet.