Tapetsera med QuickUp-tapet

1. Vid uppsättning av en QuickUp-tapet (Non-Woven-material) rollas lim direkt på väggen jämnt fördelat över 2-3 tapetvåders bredd (1-1,5 m). Använd en pensel där det är svårt att komma åt.

2. Börja tapetsera ifrån en dörr, ett fönster eller ett hörn. När du kommer till strömbrytare och vägguttag, bryt strömmen och lossa eluttagen. Skär rent medan tapeten är fuktig innan du sätter tillbaka strömbrytare och dosor.

3. Lägg rullen i QuickUp-lådan(tråget) och dra upp första våden. Häng den lite lätt på plats så högt upp att en bit av tapeten kommer ovanför den taklist, eller dylikt, där du tänker skära rent. Kontrollera, med t.ex. en sax hängande i ett snöre, att våden sitter lodrätt. Lätta på tapeten om den sitter snett. Försök inte vrida. Saknas det lim på en fläck eller om den underliggande tapeten har släppt kan bubblor skapas. Lätta då försiktigt på tapeten och pensla på mer lim.

4. Släta till våden med tapetverktyget från mitten och utåt så att luftblåsorna försvinner. Var försiktig vid kanterna så det inte kommer lim på verktyg eller tapet. Lim som hamnar på framsidan tvättas snabbt bort med svamp och rent vatten.

5. Låt tapeten gå över några millimeter på listerna (golv och tak) och skär sedan rent. Byt knivblad ofta, ett slött blad trasar sönder tapeten.

6. Sätt upp nästa våd kant i kant (ej överlappande). Se till att passa in mönstret korrekt så får du det bästa resultatet för dina tapeter.

7. Vid hörn kapas tapeten på längden. Limma drygt en våd runt hörnet. Låt den första våddelen gå 2 cm runt hörnet.

– Är det ett innerhörn?
Sätt upp nästa våd med överlappning ända in i hörnet, stryk lim på den del av tapeten som hamnar under överlappningen. Torka bort överflödigt lim med svampen.

– Är det ett ytterhörn?
Sätt nästa våd ca 5 mm in på nästa vägg för att undvika att den rivs upp om man går mot den. Torka bort överflödigt lim på tapeten med svampen.

8. Vädra ordentligt. Tapeter torkar allra bäst i normal rumstemperatur. OBS! Non woven-material släpper igenom fukt. Fuktfläckar som uppstår vid tapetsering försvinner när tapeten torkat (normalt inom 24 tim).

lövtapet

Tapetsera med papperstapet

1. Kapa till våder av papperstapeten med hänsyn till mönsterpassning samt några centimeters överskott uppe och nere, upp till 10 våder åt gången. Tips är att märka de avskurna våderna med en uppåtgående pil på baksidan för rätt riktning. Rikligt med lim rollas sedan på tapetens baksida, se till att det kommer klister ända ut till kanterna. Viktigt, se till så inget lim hamnar på tapetbordet och därmed riskerar att hamna på framsidan av nästa våd! Vik våden mot mitten så att kortändarna möts med klistersidorna inåt. Låt tapeten svälla i 5 minuter.

2. Börja att tapetsera vid ett fönster för att undvika skuggor vid skarvarna. Tapetsera ungefär halva rummet tills du kommer till en dörr eller ett hörn. Börja då om på andra sidan av fönstret och tapetsera resten. Sätt alltid våderna i följd, även över fönster och dörrar. När du kommer till strömbrytare och vägguttag, bryt strömmen och lossa eluttagen. Skär rent medan tapeten är fuktig innan du sätter tillbaka strömbrytare och dosor.

3. Veckla ut övre halvan av den första tapetvåden och häng den lite lätt på plats några centimeter ovanför den taklist där du tänker skära rent. Kontrollera, t.ex. med en sax hängande i ett snöre, att våden sitter rakt. Lätta på tapeten om den sitter snett. Försök inte vrida (då riskerar du att ta sönder tapeten).

4. Veckla sedan ut den undre halvan av tapeten och fäst den. Släta till med en borste för att få bort luftblåsorna. Arbeta från mitten av tapeten ut mot kanterna och från taket mot golvet.

5. Skär rent mot golvsockel och taklist. Byt knivblad ofta, ett slött blad trasar sönder tapeten. Lim som hamnar på framsidan tvättas genast snabbt bort med svamp och rent vatten.

6. Sätt upp nästa våd med en trådkant (ca 2 mm överlapp). Eftersom tapeten krymper lite när den torkar kan det annars uppstå glipor. Se till att passa in mönstret korrekt.

7. Vid hörn kapas tapeten på längden. Limma och vik bitarna som vanligt. Låt den första våddelen gå 2 cm runt hörnet.

– Är det ett innerhörn?
Sätt upp den andra tapetvåden med överlappning ända in i hörnet. Torka bort överflödigt lim med svampen.

– Är det ett ytterhörn?
Sätt upp den andra våddelen ca 5 mm in på nästa vägg för att undvika att den rivs upp om man går mot den (även om det inte mönsterpassas). Torka bort överflödigt lim med svampen.

8. Vädra ordentligt. Tapeterna torkar bäst i normal rumstemperatur.