Tapetskola: alla kan tapetsera!

När det kommer till kritan så är det ganska lätt – och väldigt roligt – att tapetsera. Att byta tapeter är ett snabbt och kreativt sätt att förnya ett hem. Nedan har vi samlat tips och råd om tapetsering så att du snart är igång.

tapetsering

Välja tapet

Nyans tillverkar tapeter av två olika material. Våra moderna tapeter trycks på QuickUp-material som går snabbt och enkelt att tapetsera då du bara limmar direkt på väggen. Våra äldre Nyans tapeter är gjorda av papper, som då tapetseras på ett traditionellt vis (limma på tapeten, låt svälla i 5 minuter). Vi rekommenderar alltid dig att välja din tapet efter färg, form, tycke och smak. Titta på våra tapeter, testa funktionen i vår tapetsera ett rum eller låt dig inspireras av våra inspirationsbilder till din kommande tapetsering.

Tapetåtgång

Nyans tapetrullar är 53 cm breda och 10 m långa. Vid en takhöjd på 2,40 m får du ut cirka 4 våder per rulle och cirka 3 våder om tapeten behöver mönsterpassas (en våd är stycket av tapeten från golv till tak och så bred som rullen är). Åtgång av tapet beror på väggens bredd och höjd, samt om rummet har dörrar eller fönster. Det alltid bra att beställa en rulle extra för att vara på den säkra sidan, då vi här presenterar en ungefärlig uträkning av tapetåtgången vid tapetseringen.

Räkneexempel: om rummet är 3×4 m blir omkretsen 14 m (3+3+4+4) och då behövs cirka 7 st rullar. Vid mönsterpassning (rak, förskjuten) får man räkna med fler rullar tapet.

Viktiga verktyg när du ska tapetsera

Vattenpass, lod eller sax i ett snöre – för raka och snygga uppsättningar
Blyertspenna – för anteckningar och passmärken på tapeter
Tumstock – så du håller måttet
Stålkantslinjal med skärklots – för att kunna skära rakt
Rätt tapetlim – (läs mer om detta nedan)
Roller/pensel – används till att lägga på lim på väggar, även ställen som är svårt att nå med roller
Tvättsvamp med rent vatten – används för att torka bort överflödigt lim på tapeterna
Tapetkniv med extra rakblad
Tapetverktyg (för utslätning av QuickUp-tapeter)
Tapetborste  – verktyg för att släta ut luftbubblor i tapeterna (för papperstapeter)
Stege/pall/stol
Tapetbord 
– lätt och smidig variant finns att köpa i wellpapp

nyans cover

Nyans Cover är en renoveringstapet och ett bra alternativ till bredspackling. De ger släta underlag för tapetsering och målning, snabbt och enkelt!

Underarbete

Underarbetet är ofta avgörande för hur ditt slutresultat kommer att bli. Beroende på vilken yta du ska tapetsera på skiljer sig det här steget en smula. Se dock alltid till att underlaget är jämnt och torrt innan du tapetserar. Riv bort all gammal och lös tapet. Slipa ner eller spackla gamla överlappande tapetskarvar och ojämnheter. För grövre ojämnheter, som t.ex. glasfiberväv rekommenderar vi dig att använda Nyans Cover – en renoveringstapet som ger dig ett slätt underlag inför tapetseringen. En annan viktig sak att tänka på är om du har ytor med starka kulörer och skiftningar hemma, då behöver det ibland grundmålas för att slippa risk för genomslag. Innan du sätter igång med din tapetsering finns det några andra saker du bör ha koll på, dels för att underlätta för dig själv men också för göra tapetseringen så rolig som möjligt:

1. Kolla att du har rätt verktyg hemma. Se lista ovan gällande tips om vilka verktyg du kan behöva
2. Bryt strömmen i rummet du ska tapetsera, skruva sedan loss kåpor kring eluttag och strömbrytare
3. Ta bort golvsocklar och lister. Använd något att bända med försiktigt för att ta ut listerna
4. Ta bort tavelkrokar och annat som sitter fast på väggarna. (Spackla igen eventuella hål.)
5. Kontrollera att batchnumret (trycknumret) är detsamma på samtliga rullar innan du öppnar dem

Spackel på rulle

– undvik onödigt underarbete med spackling

nyans cover

 

Renoveringstapet Nyans Cover ger släta underlag för tapetsering och målning – snabbt och enkelt. Underarbetet är ofta avgörande för hur ditt slutresultat kommer att bli. För grövre ojämnheter vid tapetsering, som t.ex. glasfiberväv, rekommenderar vi dig att använda Nyans Cover. Det är en renoveringstapet som ersätter bredspackling på bland annat glasfiberväv och andra ojämna ytor. Nyans Cover är mycket enkel att sätta upp och förenklar för kommande tapetsering.


Rullängd: 10,00 m
Bredd: 60 cm
Mönsterpassning: ingen
Tvättbarhet: Hög tvättbarhet
Ljushärdighet: Mycket god ljushärdighet

Rekommenderad limtyp: Non-woven lim.
En rulle räcker till ca 6 m².

Nyans Cover uppsättningsanvisning


 

nyans cover

Vanligt förekommande symboler vid tapetsering

 

ingen_passning
Ingen mönsterpassning
Mät väggarnas bredd och höjd för att få ut tapetåtgången. Med en normal rumshöjd på 2,4 meter räcker en tapetrulle till fyra våder när den inte ska mönsterpassas.

rak_passning
Rak mönsterpassning
Räkna med att det angivna måttet ska läggas till takhöjden på varje våd. En tapetrulle med mönsterpassning räcker oftast till tre våder.

forskjuten_passning
Förskjuten mönsterpassning
Räkna med att det angivna måttet ska läggas till takhöjden på varje våd. En tapetrulle med mönsterpassning räcker oftast till tre våder.

Namnos
Mycket god ljusbeständighet (samtliga av Nyans tapeter)
Pigmenten i tapeterna är av hög kvalitet och håller i flera år

 

hogtvattbarhet
Högtvättbarhet (samtliga av Nyans tapeter)
Tål att tvättas med tvål och vatten.

 

Tips för att underlätta din tapetsering

  • Rätt verktyg underlättar för dig. Se till att du har tapetverktygen hemma innan du sätter igång tapetseringen för bästa resultatet.
  • Fuska inte med underarbetet. Det ska vara jämnt och torrt innan du börjar tapetsera för att undvika ev bubblor, släpp mm.
  • Limma jämnt på väggen så att undviker du luftblåsor. På rulletiketten finns bra information att ta del av.
  • Ta dig tid. Tips är att tapetsera tillsammans med någon. Det är både enklare, roligare för dig och fyra ögon är alltid bättre än två.
  • Byt rakblad ofta i tapetkniven. Det är viktigt att bladen är vassa, annars kan de trasa sönder tapeten och den blir förstörd.
  • Om våden hamnat snett, lossa då på hela tapeten och börja om från början. Vrider du våden annars kan du töja din tapet.
  • Spara olimmade tapetrullar. De kan du ha om tapeten behöver lagas. Spara även etiketten för eventuell komplettering.

elionor

Vanliga frågor vid tapetsering

Hur kommer det sig att skarven reser sig?
Troligen har det använts för lite lim vid tapetseringen. Tapetskarven har då hunnit torka innan tapeten har kommit på väggen.

Varför glider skarven isär?
Antingen har fel lim använts (rekommendation står på etiketten) eller så kan någon ha försökt att dra tapeten på plats (töjer den).

Varför blir det blåsor på tapeten?
Att det blir blåsor på tapeter, precis efter uppsättningen, är normalt och det brukar ta ungefär ett dygn innan blåsorna lagt sig. Är de kvar efter den tiden kan det finnas flera olika orsaker. Bland annat kan det bero på: rekommenderad liggtid har inte följts, limmet har torkat fläckvis under tapetseringen, underlaget suger långsamt vilket ger längre torktid, limmet löser upp underliggande tapetlager, temperaturen i rummet är för låg för att limmet ska kunna torka ordentligt, eller så är väggen för kall och fuktig.

Hur många rullar behöver jag?
Räkneexempel: om rummet är 3×4 m stort blir omkretsen 14 m (3+3+4+4) och då behövs cirka 7 st rullar. Vid mönsterpassning får man räkna med fler rullar tapet.

Tapetsera med QuickUp-tapet

1. Vid uppsättning av en QuickUp-tapet (Non-Woven-material) rollas lim direkt på väggen jämnt fördelat över 2-3 tapetvåders bredd (1-1,5 m). Använd en pensel där det är svårt att komma åt.

2. Börja tapetsera ifrån en dörr, ett fönster eller ett hörn. När du kommer till strömbrytare och vägguttag, bryt strömmen och lossa eluttagen. Skär rent medan tapeten är fuktig innan du sätter tillbaka strömbrytare och dosor.

3. Lägg rullen i QuickUp-lådan(tråget) och dra upp första våden. Häng den lite lätt på plats så högt upp att en bit av tapeten kommer ovanför den taklist, eller dylikt, där du tänker skära rent. Kontrollera, med t.ex. en sax hängande i ett snöre, att våden sitter lodrätt. Lätta på tapeten om den sitter snett. Försök inte vrida. Saknas det lim på en fläck eller om den underliggande tapeten har släppt kan bubblor skapas. Lätta då försiktigt på tapeten och pensla på mer lim.

4. Släta till våden med tapetverktyget från mitten och utåt så att luftblåsorna försvinner. Var försiktig vid kanterna så det inte kommer lim på verktyg eller tapet. Lim som hamnar på framsidan tvättas snabbt bort med svamp och rent vatten.

5. Låt tapeten gå över några millimeter på listerna (golv och tak) och skär sedan rent. Byt knivblad ofta, ett slött blad trasar sönder tapeten.

6. Sätt upp nästa våd kant i kant (ej överlappande). Se till att passa in mönstret korrekt så får du det bästa resultatet för dina tapeter.

7. Vid hörn kapas tapeten på längden. Limma drygt en våd runt hörnet. Låt den första våddelen gå 2 cm runt hörnet.

– Är det ett innerhörn?
Sätt upp nästa våd med överlappning ända in i hörnet, stryk lim på den del av tapeten som hamnar under överlappningen. Torka bort överflödigt lim med svampen.

– Är det ett ytterhörn?
Sätt nästa våd ca 5 mm in på nästa vägg för att undvika att den rivs upp om man går mot den. Torka bort överflödigt lim på tapeten med svampen.

8. Vädra ordentligt. Tapeter torkar allra bäst i normal rumstemperatur. OBS! Non woven-material släpper igenom fukt. Fuktfläckar som uppstår vid tapetsering försvinner när tapeten torkat (normalt inom 24 tim).

lövtapet

Tapetsera med papperstapet

1. Kapa till våder av papperstapeten med hänsyn till mönsterpassning samt några centimeters överskott uppe och nere, upp till 10 våder åt gången. Tips är att märka de avskurna våderna med en uppåtgående pil på baksidan för rätt riktning. Rikligt med lim rollas sedan på tapetens baksida, se till att det kommer klister ända ut till kanterna. Viktigt, se till så inget lim hamnar på tapetbordet och därmed riskerar att hamna på framsidan av nästa våd! Vik våden mot mitten så att kortändarna möts med klistersidorna inåt. Låt tapeten svälla i 5 minuter.

2. Börja att tapetsera vid ett fönster för att undvika skuggor vid skarvarna. Tapetsera ungefär halva rummet tills du kommer till en dörr eller ett hörn. Börja då om på andra sidan av fönstret och tapetsera resten. Sätt alltid våderna i följd, även över fönster och dörrar. När du kommer till strömbrytare och vägguttag, bryt strömmen och lossa eluttagen. Skär rent medan tapeten är fuktig innan du sätter tillbaka strömbrytare och dosor.

3. Veckla ut övre halvan av den första tapetvåden och häng den lite lätt på plats några centimeter ovanför den taklist där du tänker skära rent. Kontrollera, t.ex. med en sax hängande i ett snöre, att våden sitter rakt. Lätta på tapeten om den sitter snett. Försök inte vrida (då riskerar du att ta sönder tapeten).

4. Veckla sedan ut den undre halvan av tapeten och fäst den. Släta till med en borste för att få bort luftblåsorna. Arbeta från mitten av tapeten ut mot kanterna och från taket mot golvet.

5. Skär rent mot golvsockel och taklist. Byt knivblad ofta, ett slött blad trasar sönder tapeten. Lim som hamnar på framsidan tvättas genast snabbt bort med svamp och rent vatten.

6. Sätt upp nästa våd med en trådkant (ca 2 mm överlapp). Eftersom tapeten krymper lite när den torkar kan det annars uppstå glipor. Se till att passa in mönstret korrekt.

7. Vid hörn kapas tapeten på längden. Limma och vik bitarna som vanligt. Låt den första våddelen gå 2 cm runt hörnet.

– Är det ett innerhörn?
Sätt upp den andra tapetvåden med överlappning ända in i hörnet. Torka bort överflödigt lim med svampen.

– Är det ett ytterhörn?
Sätt upp den andra våddelen ca 5 mm in på nästa vägg för att undvika att den rivs upp om man går mot den (även om det inte mönsterpassas). Torka bort överflödigt lim med svampen.

8. Vädra ordentligt. Tapeterna torkar bäst i normal rumstemperatur.